Bestandsformaten en je logo
Wil je meer weten over waarom ik verschillende bestandsformaten aanlever bij het opleveren van een logo?

Lees meer en ontdek hoe ik zorg voor kwaliteit in elke toepassing.
Bij het ontwerpen van een logo draait het niet alleen om het uiterlijk, maar ook om de manier waarop het gebruikt kan worden. Verschillende toepassingen vragen om verschillende bestandsformaten. Hieronder leg ik kort uit wat de meest gebruikte formaten zijn en waarvoor je ze gebruikt.
Kwaliteit en bestandsformaten: welk logoformaat heb je nodig?
Van .AI tot .PNG: welke bestanden horen bij goed grafisch ontwerp?
.PNG
Een PNG-bestand is ideaal voor gebruik op websites of in presentaties. Het ondersteunt transparante achtergronden en behoudt een goede beeldkwaliteit, maar is niet geschikt voor grote formaten of drukwerk.
.JPG (of JPEG)
JPG-bestanden worden vaak gebruikt voor foto’s of afbeeldingen op internet. Ze hebben een kleinere bestandsgrootte, maar kennen kwaliteitsverlies bij elke bewerking of opslag. Niet ideaal voor logo’s, tenzij het om een tijdelijk of klein online gebruik gaat.
.PDF
Een PDF is veelzijdig en handig voor drukwerk. Het behoudt vectorinformatie, zolang het logo als vector is opgeslagen. Daardoor is het scherp afdrukbaar in hoge resolutie.
.AI (Adobe Illustrator)
Dit is het originele bewerkbare bestand waarin een logo wordt ontworpen. AI-bestanden zijn vectorgebaseerd, wat betekent dat ze zonder kwaliteitsverlies geschaald kunnen worden. Alleen te openen met specifieke software zoals Adobe Illustrator.
.EPS
Een EPS-bestand is net als AI een vectorbestand, maar universeler in gebruik. Het is een standaardformaat voor professionele drukkerijen en grafische toepassingen. EPS-bestanden kunnen in veel verschillende programma’s geopend worden.