Meer (on)zinnigs over
streepjes, grafisch vormgeving en gratis freebies!
Huisstijl, trends, drukwerk, gratis tips en meer over de zin (en soms ook onzin) van grafisch vormgeving. Geschreven door Joan van der Kroef, grafisch vormgeving. Daar waar teksten ‘geleend’ worden, staat dit vermeld of gelinkt naar een website.
Ik ben streepjesverslaafd. Ik ben dol op streepjes en uit onderzoek is gebleken: dan ben je heel creatief! Je beschikt over een oog te hebben voor detail. De ene streep is dus echt de andere niet. Alleen ik zie blijkbaar dat het ene shirtje blauw met witte streepjes is en het andere shirtje wit met blauwe streepjes. En dat de streepjes dus ECHT verschillen. Mensen zonder deze verslaving, hebben die kennis en dat inzicht gewoon niet.
“Niets zo leuk als een streepje voor hebben, ergens een streep doorheen zetten en recht op je doel afgaan!”
Klimaatopwarming van de aarde in streepjes door het KNMI.
Ook wij hebben een code in Nederland. Die laat zien hoe het ook in Nederland warmer wordt. Sinds het begin van de metingen in 1901 varieert de gemiddelde temperatuur van 7,8 graden in 1963 tot 11,7 graden in 2014. Dat was tot nu het warmste jaar tot nu toe.
Op de langste dag van het jaar vragen wetenschappers, activisten en meteorologen aandacht voor de opwarming van de aarde door een klimaatstreepjescode. Met de actie #ShowYourStripes worden de grafiekjes voor het vijfde jaar op rij gepresenteerd.
Elk streepje in de code staat voor de gemiddelde temperatuur in een land of regio in een jaar tijd. De kleur blauw staat voor relatief koele jaren, rood voor relatief warme jaren. De streepjescode kleurt wereldwijd steeds roder, wat betekent dat het gemiddeld steeds warmer wordt sinds het begin van de twintigste eeuw.
Met een huisstijl vlag mag je iedere dag vlaggen. Deze vlag gebruik je als een soort gebouwmarkering. Maar de huisstijlvlag is ondergeschikt aan officiële vlaggen, zoals de Nederlandse vlag.
Een vlag kun je, mits goed ontworpen, niet over het hoofd zien.
Tegenwoordig heeft het originele Bretonse shirt veel meer kleurcombinaties. Nog geen streepjes in je kast? Kijk eens hier bij het klassieke Bretonse shirt. Er zijn echt heel veel varianten, ik heb ze volgens mij allemaal.
Streepjes, streepjes, streepjes!
In 1917 komt het Bretonse streepjes shirt in in de mode omdat Gabrielle Chanel het streepjes shirt in de oorspronkelijke kleur; natural-navy draagt. Ze maakt hem ook nog eens unisex door hem als vrouw te dragen terwijl het een echt mannen shirt was. Vele beroemde acteurs en actrices volgen.
Je staat aan de kassa en de je product wordt herkend door de streepjescode. Super handig toch? Vroeger moest men alles met de hand intoetsen.
Op bijna alles wat je koopt, zit er wel eentje: een streepjescode. Pas in 1979 werd de code voor het eerst gebruikt. Een streepjescode is een reeks streepjes met eronder een cijfercode. Maar soms staan er ook letters of leestekens in. De cijfers zijn vertaald naar de streepjes. De streepjes en cijfers betekenen dus precies hetzelfde! Alle producten hebben een code met 13 cijfers. De eerste twee getallen staan voor het land herkomst, de volgende vijf getallen voor de producent, de vijf erna voor het product en het laatste getal is een controlecijfer.
GS1 is een leverancier van deze verschillende soorten codes. Welke identificatiecode je nodig hebt, hangt af van wat je ermee gaat doen. Stel je gaat producten verkopen via bol.com dan heb je dus een identificatiecode nodig. Je kunt het zien als een uniek paspoort voor je product.
Inhakers zijn van alle tijden…
Je ziet veelal dezelfde merken die (succesvol) inhaken op actuele of belangrijke gebeurtenissen in het jaar. Een inhaker speelt een belangrijke rol in je merkcommunicatie en zo blijf je in contact met je doelgroep. En het handige is dat je al vooruit momenten kunt bepalen waarop je inhaakt. Maak op een rustig moment een kalender voor jezelf en je hebt er geen omkijken meer naar! Ik heb een handige poster gemaakt op A3 formaat, waarop de diverse inhaakmomenten staan opgenomen. Het ophangsysteem (werkt met magneetjes) heb ik gekocht bij een organisatie die vaak leuke en toepasselijke inhakers heeft (echt HEMA)!
♥️ ♣️ Ouderwets gezellig kaartspelletje ♦️♠️
Even tijd voor wat anders in huis aan de eettafel. Ik heb eerder een kleurrijk kaartspel ontworpen, met daarbij spelregels voor een ouderwets gezellig kaartspelletje! Ook al doet de naam anders vermoeden, dit spel is goed voor ouderwetse gezelligheid met het gezin of straks weer met vrienden. Zweeds pesten wordt ook wel ‘shithead’ genoemd.
En mocht je nu geen kaartspel in huis hebben, stuur mij dan een persoonlijk bericht. Zolang de voorraad strekt geef ik mijn kaartspel weg (in Vianen en omgeving). Maar op-is-op!
Het voorjaar komt eraan. En ik heb zin in lekker weer!
Graag geef ik weer gratis een ‘printable’ poster weg. Je kunt deze zelf printen en in een lijst doen. Leuk toch? A3 of A4 formaat, kies zelf maar. Je kunt hieronder de posters in gewenst formaat downloaden (in .pdf formaat). En veel plezier ermee!
Een perfecte eerste indruk maken? Met je visitekaartje!
Naast de inhoud zoals je logo en persoonlijke gegevens kun je door te spelen met de grootte en de vorm van je visitekaartje opvallen. Ook met de materiaalkeuze kun je jezelf onderscheiden. Ik verzorgde kaartjes van milieupapier of zelfs bierviltjeskarton voor een restaurant. Het materiaal moet aansluiten bij je vakgebied en huisstijl.
Zelf koos ik voor strak, kleurrijk, elegant en een transparant kaartje. Net als hoe ik zelf werk, open en transparant. Het leuke aan een bijzonder kaartje is dat je gelijk een gespreksopening hebt!
Zoek je dan een simpel logo zoals Apple of een complexer logo zoals Versace? Om maar eens 2 uitersten te benoemen. Natuurlijk twee hele bekende logo’s, herkenbaar, maar daar is ook aardig wat marketinggeld aan gespendeerd. Het ‘aanschaffen’ van een logo op een website lijkt goedkoop, maar is vaak duurkoop gebleken. Een goed logo moet uitstralen wat je doet, wie je bent, herkenbaar, tijdloos en geschikt voor meerdere doeleinden zijn.
Hoe duidelijker je bent in de ‘briefing’ des te concreter kan ik aan de slag. Natuurlijk krijg je altijd eerst een prijsopgave voor het nieuwe logo, zodat je weet wat je kunt verwachten. Het logo van Google heeft overigens niets gekost, terwijl het logo van BP $211,000,000 het meest dure logo ontwerp ooit is geweest. Nou, dat hoef je bij mij niet te verwachten hoor! De doorlooptijd voor een logo is gemiddeld tussen de 2 tot 3 weken, van schets tot realisatie.
Meer weten? Ik schreef een whitepaper over de stappen om tot een goed logo en dito huisstijl te komen. Stuur mij een bericht en dan zorg ik dat je het strategie whitepaper ontvangt. Met een handige checklist voor de nieuwe huisstijl.
De meest gebruikte fonts zijn binnen de grafisch vormgeving zijn:
In elk geval moet je zorgen dat het lettertype altijd goed leesbaar is. Kies je voor schreef of schreefloos? Houd rekening met de context en je doelgroep. Enne kijk ook eens naar een combinatie van meerdere lettertypen! Meer weten over de do’s and dont’s, contact opnemen kan hier.
Gerard Unger en het font Gulliver (1942 – 2018)
Nederlands meest bekende typograaf (een benaming die hem te kort doet) is Gerard Unger. Ontwerper van vele lettertypen, met als bekendste ‘Gulliver’. Deze wordt gebruikt door Amerika’s meest gelezen krant, evenals verschillende nationale kranten op het Europese continent. Een opmerkelijke leesbaar lettertype – terwijl het ultra-ruimtebesparend bleef.
De trends grijpen ook een beetje terug naar de jaren ’80. Het mag gedurfd(er), felle kleurstelling, gewaagde vette fonts en beweging is weer helemaal hot.
In dit whitepaper neem ik je mee in de 5 stappen om tot een passend logo en dito huisstijl te komen. Nee, een logo is geen plaatje dat je van internet kopieert of laat maken door je handige zoon of dochter.
Voor een unieke uitstraling die past bij je activiteiten en professionele huisstijldragers is meer nodig. Misschien handig om eerst dit whitepaper te downloaden, zodat je wat handvaten hebt voor het logo en je huisstijl. Als is het maar voor die hele handige checklist met huisstijldragers. Stuur mij een bericht en ik zorg dat je de whitepaper ontvangt.
Je kunt overigens hier mijn privacystatement inzien.
Kleuren roepen bepaalde gevoelens op bij, dit zie je ook terug in ontwerpen (logo). De betekenis van een kleur is veel meer van belang dat gewoon je favoriete kleur gebruiken. Blauw is een kalme koele kleur die in combinatie met wit vertrouwen uitstraalt en goed leesbaar is (verkeersborden). Rood is een kleur die activeert en een duidelijk signaal afgeeft (remlichten).
Een oude liefde van mij is vormgeving met de kleurstelling rood-wit-blauw en ‘Delfts’ blauw. Delfts Blauw porselein werd vroeger ontwikkeld in een poging het wereldberoemde Chinese porselein na te maken. Hoe bijzonder is het deze van klei in poedervorm tot volledig handbeschilderd, geglazuurd en gebakken eindproduct. Vormgeving pur sang!
Regelmatig vind je mij in een kringloopwinkel om met iets bijzonders thuis te komen. Deze blog schreef ik speciaal voor mensen die ‘bang’ zijn dat ik alleen ontwerpen met streepjes en de kleur rood aflever! Wees gerust ik heb een brede liefde voor kleur en vorm :-).
De techniek achter zeefdruk noem je doordruk. Dat kun je heel letterlijk nemen: de inkt voor je afbeelding druk je door een gaas van zijde, polyester of staal. Dat gaas wordt met een lichtgevoelige laag beplakt die met positieffilm belicht wordt. De vlakken die ingekleurd moeten worden was je weg bij het ontwikkelen. Het gaas leg je over het te bedrukken oppervlak. Je smeert de inkt over het gaas. Dat drukt door het gaas en hecht aan het oppervlak. Een techniek die geschikt is voor veel verschillende oppervlakken, zeer intense kleuren en voor kleine oplagen (bv kleding). Met tampontechniek kun je allerlei oppervlakken kunt bedrukken, ook als ze gebogen of oneffen zijn. In een soort mal (cliché) wordt je afbeelding geëtst. De ets in het cliché vullen we met inkt. Daar drukken we een siliconen drukkussen op: het tampon. De techniek heeft wel wat weg van stempelen. Met als belangrijk verschil dat onze tampons flexibel zijn en zich aanpassen aan het te bedrukken oppervlak (relatiegeschenken).
Er is zoveel mogelijk, en soms zie je door de grafische bomen het bos niet meer. Ook de benamingen bij verschillende drukkers kan nog wel eens variëren.
Het af te drukken beeld wordt fotografisch op een aluminium plaat aangebracht. Geeft een goede reproductie van fijne detail en kleurtonen. Kwaliteit afdrukken op verschillende soorten papier. Voordelig voor grotere oplagen.
Een digitale pers kun je vergelijken met de laserprinter op je bureau. Dat maakt digitaal printen een stuk flexibeler: je kunt ad hoc, snel iets afdrukken, voordelig bij kleine oplages. De kwaliteit van digitaal drukwerk benadert de kwaliteit van offset steeds meer.
Extra accent op drukwerk, preeg of blinddruk genoemd.
PANTONE® VAN HET JAAR 2018
Pantone 18-3838 ultra violet!
Dramatisch, provocerend, origineel, visionair, mystiek, symbolisch, David Bowie, Jimi Hendrix & Prince. In mooie harmonieuze kleurencombinaties. Kleurmodellen met namen als Drama Queen, Purple Haze, Attitude of Desert Sunset. De vorige kleuren van het jaar waren veel zachter, bijna pastelachtig. Eerlijkheidshalve moest ik wel even wennen aan Ultra Violet, maar nu ik de ‘Color harmonies’ heb.