Streepjes, streepjes, streepjes
– het verhaal achter het Bretonse shirt
Van zeeman tot stijlicoon
De Bretonse streep heeft een verrassend praktische oorsprong. Het shirt werd oorspronkelijk gedragen door Franse zeelieden in Bretagne. De witte shirts met blauwe strepen – precies 21 van elk – werden in 1858 officieel toegevoegd aan het Franse zeemansuniform. Elke streep stond symbool voor een overwinning van Napoleon.
Naast de symboliek had het shirt ook een duidelijke functie: viel een zeeman overboord, dan was hij beter zichtbaar in het water dankzij het gestreepte patroon.

Chanel zet de streep op de kaart
In 1917 gaf niemand minder dan Gabrielle Chanel het Bretonse streepjes shirt een mode-status. Ze droeg het in de originele kleur natural-navy, en maakte het – ongebruikelijk voor die tijd – unisex. Wat tot dan toe een echt mannenshirt was, werd dankzij Chanel een stijlstatement voor vrouwen. Niet veel later volgden beroemde acteurs, kunstenaars en ontwerpers. Denk aan Picasso, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn en James Dean.
Meer dan alleen wit-blauw
Tegenwoordig is het Bretonse shirt er in alle soorten en maten. Hoewel de wit-blauwe variant het meest iconisch is, vind je ze nu in allerlei kleurcombinaties. En eerlijk? Je kunt er nooit te veel hebben. Een goed streepjes shirt past overal bij: klassiek, stoer, eigenzinnig of gewoon lekker comfortabel.
Waarom ik van streepjes hou
Streepjes zijn grafisch, tijdloos en altijd in beweging. Ze passen bij mijn werk als ontwerper én bij hoe ik naar vormgeving kijk: gestructureerd, met ritme en net dat beetje lef. Of het nu op papier is of op een shirt – een goed streepje vertelt een verhaal.
Meer over streepjes of ontwerpen met karakter? Neem een kijkje op Instagram voor inspiratie in beeld én patroon.